13. KolorCity - Kazincbarcikáról Alacskára

Gyalogos Távolság 5.2 kmEmelkedés 141 mSüllyedés 124 m19 pont

Most Kazincbarcika autóbusz-állomásától fogunk indulni, és a Bondoraljáig a P jelzést fogjuk követni. Innentől kezdve sajnos már nincs turistajelzés, így a leírás eléggé részletgazdag lesz, nehogy eltévedjünk.  Itt szemben találjuk magunkat a „Méhessel”. (Régi kazincbarcikaiak jól ismerik ezt a helyet, a régi fekete kerítéssel…) Van egy makadámút a völgybe befelé, ami Bondoraljára vezet. Először áthaladunk egy kerítésekkel övezett részen, ahol az út kettéválik. Itt forduljunk jobbra, ahol egy fákkal övezett „alagúton” haladunk át. Nemsokára az út megint kettéválik, a bal oldali közvetlenül a völgyben vezet tovább, mi a jobb oldalin, egy kicsit a hegyre felkapaszkodva haladjunk! És innen kezdődik a csoda! Először belebotlunk egy régi, magányos, piros telefonfülkébe , és már láthatjuk is a gondozott, nagyon szép víkend- és pinceházakat is. Haladjunk végig a soron úgy, hogy itt már, ahol az út balra fordul, kövessük azt. Egy utolsó balos kanyar után visszajutunk a völgyben vezető úthoz, ahol jobbra kell fordulni! Itt a házakat már felváltják a kiskertek. Egyre és egyre feljebb jutunk a völgyben, mindaddig, amíg az út hirtelen véget nem ér. Szembe velünk az erdő, jobbra tőlünk gyümölcsfák árválkodnak, balra pedig egy elkerített kiskert. Ezen a környéken érdemes alaposabban körbenézni, hiszen visszafelé megpillanthatjuk Kazincbarcikát, valamint a nyugati hegyünket is és a Vadnai-várhegyet. Itt jön az utunk legnehezebb része, egy ösvényen kell a hegytetőre felmennünk – elég kaptatósan. (Időnként a talaj elég csúszós a nedvességtől!) Szerencsére itt csak 200 métert kell megtennünk. Alaposan nézzünk szét a gyümölcsfák és az erdő közötti gazosban – jobbra –, ott lesz a kis ösvény, amin el kell indulnunk. Ha megvan, menjünk végig az erdőben már jól követhető ösvényen, a végénél a Szurdéknak nevezett hegynyeregbe jutunk. Itt kitárul előttünk az „alacskai katlan”. Nagyon szép kilátás van Alacska felé! Jobbra, az erdő és a szántóföld között indul el a földutunk lefelé. Kövessük ezt. 100 méter után ez az út belekanyarodik egy szélesebb földútba, haladjunk rajta tovább! Innentől kezdve nincs is más dolgunk, mint a völgyi utat követni. Ez a Kazinci-völgyön keresztül teljesen Alacskáig vezet. Alighogy beérünk a faluba, az út véget is ér, itt forduljunk jobbra a műúton. Nagyon szép és gondozott régi házak között haladunk. Az első jobbra vezető utcánál, ha bepillantunk, láthatjuk elölről a templomot és a bejáratát a dombon. Mi egyenesen haladjunk tovább! Elérünk egy nagyobb térre, ez Alacska főtere. Itt van a polgármesteri hivatal – benne a falumúzeummal. Ha tehetjük, nézzük meg! A téren áll a Hősök emlékműve és a Bányász emlékmű is. Ha továbbmegyünk, a tér után a főút balra kanyarodik – ezt követjük –, és 100 méter után egy újabb kis teret érünk el. Itt van a buszmegálló és egy kisbolt. Ez az utunk végpontja.


 


Alacska első említése 1280-ra vezethető vissza. Temploma még biztos, hogy nem volt. Valószínűleg lakott település volt már a XIV. és XV. században, temploma is ekkor épülhetett. A török időben is lakott maradt. A reformáció után az 1600-as évek elején a teljes lakosság áttért a református hitre. Templomuknak a régi középkori kőtemplomot használták. A templom bővítése és a tornyának a megépítése 1771-ben készült el.* A dombon álló templomot a faluba tartó utunk során megkerüljük, bejáratát a fő tér mellett lévő utcából könnyedén megközelíthetjük.


A fő téren áll a polgármesteri hivatal, amiben falumúzeum – helytörténeti gyűjtemény ‒ is kialakításra került. Az épület előtt lévő téren található a Hősök emlékműve és a Bányász emlékmű.*


Alacska birtokosai majdnem 500 évig az Alacskay család tagjai voltak, valószínűleg innen eredeztethető a falu neve. Nagy hatású birtokosai voltak még a Miklósvári Miklós család tagjai is, akik 1850-ben kastélyt és kastélyparkot alakítottak ki a településen. Meglepően jó állapotú, felújított épület, mely jelenleg is iskolaként működik. A hátsó bejárat előtti előtető kovácsoltvas oszlopai és díszei nagyon szépek, innen valamikor a domboldalra lehetett kilátni, mely a kastélykert része volt, s ma már erősen benőtte az erdő. Így az erdős részen lehet megtalálni Miklósvári Miklós Ödön sírhelyét, és mellette az Áhitat című szobrot. Mivel a megközelítése nehézkes, érdemes segítséget kérni a kastély dolgozóitól, hogy a sírhelyet megtalálhassuk. A kastélyt 2008-ban felújították.*


Kezdetben Alacska mezőgazdasági település volt, főleg szőlőműveléssel. A címere is igazolja ezt, ami 1601-ből származik, és egy szőlőmetsző kést is ábrázol.* A XIX. században jelenik meg csak a bányászat, először a Hársas-hegyi andezittufa bányákkal. (Most Balázs-tető a hivatalos neve a helynek. Az andezittufa létének a magyarázatát a Tardona-vulkán részben fogom megadni!) A kibányászott köveket a környező településeken házépítéshez használták fel.


A szénbányászat csak a XIX. század legvégén jelenik meg, akkor készül el az első kutatóbánya. Kezdetekben még nincs nagy hatással a bányászat a falura, hiszen az összes szénbánya a település határában alakul ki, ezek közül is sok csak „kérészéletű”. A fellendülést az I. világháború befejezése és a trianoni események hozzák meg. 1921-ben jelenik meg a településen az Alacskai Kőszénbánya és Villamossági Rt., mely függőaknát mélyített a Gyertyános-völgyben, valamint kötélpályát építettek ki a berentei Imperial Vegyészeti Gyár Rt.-hez. A bánya, a kötélpálya és a gyár 1937-ig működött.** Újabb fellendülés a bányászatban a II. világháború után történt meg, amikor is az Alacska határában lévő bányák Sajószentpéterhez, a berenteiek pedig Kazincbarcikához kerültek. Ekkor indult el a nagyüzemi szénbányászat Berentebányán is, ami bőséges munkát biztosított a környéken lakóknak. A bányászat XX. század végi visszafejlődése, majd végleges megszűnése nagyon rossz helyzetbe hozta ezt a kisközséget is…


Mivel a település lakosságának nagy része megőrizte református hitét, így katolikus templom nem található a községben.


 


A túra leírását és a fotókat a barcikaihistóriás.hu -ról vettük. Bővebb leírás még több fotó:


http://barcikaihistorias.hu/kazincbarcikarol-alacskara/


Útvonal

GPS fájlok

track154.gpx

Jelvények

Kártyák

Akik eddig teljesítették

Az adatok megtekintéséhez, kérem jelentkezzen be.


Hírek

2021-07-29

24 órás Túramaraton 2021.09.03. reggel 8 órai kezdettel. Lehet jönni, teljesen INGYENES !  Kerékpáros és gyalogos távok, bármikor ki és be lehet szállni a túrákba.


2021-05-13

Hamarosan jelentkezünk, indulhatnak az újabb közös túrák.


2021-03-24

Újabb hegységeink kaptak jelvényt, Aggteleki-karszt, Budai-hegység, Cserehát és országok legmagasabb csúcsai.


2021-02-26

Itt a tavasz, rengeteg új túra került fel. Kalanra fel !


2021-02-26

A Bükk után a Mátra és Zemplén is kapott külön jelvényt. Lehet begyűjteni.


2020-05-23

2020. Május 30-tól újra túrázunk, nézzétek az esemény rovatban.


2020-05-20

Hamarosan újra indulnak közös túráink ! Jövök az időpontokkal !


2020-03-16

Közös rendezvényeinket bizonytalan időre felfüggesztjük. Vigyázzatok magatokra !


2020-03-03

Sok új dolog történt a weboldallal. Javítottuk a jelvények kezelését, most már mindenki megtudja nézni a profiljában az elkezdett jelvényeket is, valamint a pontokat is látja hol tart. Felkészítettük új sportágak fogadására is, futás, görkorcsolya és roller fel is kerül. Hamarosan teljesíthető túrák is érkeznek hozzájuk. 


2020-02-17

Az oldalon fejlesztés folyik, nem minden működik tökéletesen, túrákat lehet feltenni azok nem vesznek el. 


2019-11-17

"Kazincbarcikai Barangoló" 1. túrája 19 fővel teljesítve. Ez egy jó kezdés :)


2019-11-14

2019. November 17-től elindul a "Kazincbarcikai Barangoló" túrasorozatunk. Egy teljes éven át folyamatos túraprogramokkal jelentkezünk. Pontos információt az események rovatban, valamint Facebook rovatunkban (facebook/sportélet.hu) olvashattok. A rendezvénysorozat ingyenes, mindenkit szeretettel várunk. Túrasorozatunk a „Színezzük együtt Kazincbarcikát” programsorozat része.


2019-09-29

Mától van Ausztriai túránk is. Valamint egy új jelvényünk azoknak, akik 1000 méter fölé jutnak a túráik során.


2019-09-20

A Sportélet Egyesület sikeres pályázatot nyújtott be a „Színezzük együtt Kazincbarcikát” helyi akciócsoport által kiírt, a „Civil szervezetek, helyi közösségek együttműködése Kazincbarcikán” című helyi felhívásra.  A HACS a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00178  azonosítószámon. Ennek köszönhetően az elkövetkezendő bő 1 évben Kazincbarcikán és környékén nagy számú közös túrázási lehetőséget fogunk biztosítani. Hamarosan bővebb információkkal jelentkezünk !


2019-07-25

Egy új tematikus jelvénnyel gazdagodtunk. I love Balaton, mely Balatont érintő túrákkal szerezhető meg. Hamarosan jönnek hozzá túrák is :)


2019-07-01

Mától van egy Kárpátaljai (Ukrán) gyalogtúránk is :)


2019-06-18

Újabb adag kártyacsomag érkezett, hozzá tartozó túrákat folyamatosan töltöm fel.


2019-03-25

Hamarsan a futók is kapnak jelvényt és hozzá természetesen kívásnak, teljesítendő távokat is :) De ehhez kicsi fejlesztésre az oldalon is szükség van :)


2019-03-07

Nyári kerékpáros és túra táboraink felkerültek a Facebookos oldalunkra.   https://www.facebook.com/groups/sportelet.hu/


2018-10-13

Itt van a 4. kártya csomag, Túrák hamarosan :)


2018-07-05

Elkészült a 3. kártya sorozat. Újabb túrák kerülnek fel folyamatosan. Elkészült az első 3 kártyás túra, a Tisza tó megkerülése.


2018-06-15

3 új jelvény készült el, már hímezve is. Kettő tematikus, amelyből az első várat érintő túrákkal szerezhető, másik teljes tókerülő túrákkal szerezhető. a harmadik jelvény a gyerek kerékpáros 4. szintű jelvény, ahol már látszik a következő sorozat jelvény szín összeállítása. Többi alap jelvénynél is ez a színkombináció következik majd.


2018-05-18

Elkészült az első külfördi túránk. Hozzá az első kártya (SKT1) is. A Szádelői vár gyalogtúra, Torna (Szlovákia) község mellett.


2018-05-09

10 új kártya készült el, ebből 9 kerékpározással egy pedig gyalogtúrával szerezhető meg. A kártyák és a túrák folyamatosan kerülnek fel az oldalra.


2018-05-01

A 2. túracsomag már előkészületben. Hamarosan elérhető lesz, néhány új helyszín és a régiek is kapnak új túrákat. 


2018-04-02

Mostantól teljes üzemben a Sportélet.hu. Lehet teljesíteni a túrákat. Midenkinek jó sportolást kívánunk :)


2018-03-27

Mai naptól elérhető az oldal, pár túra még nem látató. Regsiztrálni és nézelődni lehet, túrát teljesíteni még nem. Hamarosan az is indul.


2018-03-23

21 túra készen áll arra, hogy teljesítsétek. Ebből 12 kerékpáros és 9 gyalogtúra. Kettő túránál még néhány fotóval adós maradtam, hamarosan pótolom.


2018-03-08

JelvényekFelkerültek az alapjelvények 1-3 szintig. Ezek gyerek gyalog és kerékpártúra valamint felnőtt kerékpár és gyalogtúra. 


2018-03-08

Kártyák17 darab kártya került fel, ebből 11 kerékpártúrával, 6 gyalogtúrával szerezhető meg.